Een gedenkteken als blijvende herinnering

Na het overlijden van een dierbare zult u hem of haar altijd willen eren met een passend gedenkteken. Het kiezen van een gedenkteken is een zeer persoonlijke aangelegenheid, die vaak wordt gekleurd door de emoties die horen bij verlies en rouw. Of u nu kiest voor een grafsteen, een zerk of een urnament, maak altijd tijd om een goede keuze te maken. Het gedenkteken is immers een symbool van liefde en een blijvende herinnering aan de overleden dierbare.

Begraven of cremeren

In de meeste gevallen is er voor het daadwerkelijke overlijden al een keuze gemaakt tussen begraven en cremeren. Als de overledene begraven wil worden, zal dit vaak gebeuren in een particulier graf. Het kan zijn dat de familie een graf heeft gekocht en dat een overledene wordt bijgezet in een reeds bestaand graf, waar vaak al een gedenkteken  op is geplaatst. Dan kan het de keuze zijn om voor de overledene een apart gedenkteken te laten plaatsen, bijvoorbeeld in de vorm van een zwerfkei. Ook kan het zijn dat er een urn in het graf wordt bijgezet. Dan kan er gekozen worden voor een urnament als gedenkteken. Bij een crematie kan de urn worden bijgezet in een colombarium, een zogenaamde urnenmuur, of kan er gekozen worden voor een urnengraf. In beide gevallen is het mogelijk om te kiezen voor een gedenkteken, bijvoorbeeld in de vorm van een urnament of, als de urn wordt begraven, een zwerfkei.

Wat staat er op een gedenkteken?

In de meeste gevallen is het gedenkteken een grafsteen of urnament. In die gevallen zal het de naam van de overledene bevatten, de datum waarop hij of zij is geboren en de datum waarop hij of zij is overleden. Vaak staan er ook de namen van partner en kinderen op de steen. Het kan ook zijn dat er naast de grafsteen of het urnament, nog een extra gedenkteken wordt bijgeplaatst. In dit geval wordt vaak gekozen voor een gedenkteken met daarop een bijzondere gravure, zoals een bepaald symbool of een bijzondere quote. Soms worden in het aparte gedenkteken ook de namen van familieleden of zelfs van dierbare huisdieren gegraveerd. Op een gedenkteken hoeft natuurlijk niet alleen tekst te staan. U kunt er ook voor kiezen om een ornament of afbeelding te plaatsen. Sommige nabestaanden kiezen voor een foto van de dierbare. Uw keuze daarin is heel persoonlijk.

Veel verschillende mogelijkheden

De keuze voor een gedenkteken is enorm. Er zijn tal van voorbeelden te vinden. U weet zelf het beste wat u mooi vindt en wat de wensen van de overledene zijn en wat u en hij of zij absoluut niet wil en wilde. Het kan raadzaam zijn om, als u dit al niet heeft gedaan, een paar voorbeelden te zoeken van gedenktekens die u aanspreken. U kunt bij de medewerkers van de steenhouwerij vragen naar wat mogelijk is. Zij kunnen u daarin desgewenst adviseren en voorbeelden laten zien van andere gedenktekens die bij de steenhouwerij zijn gemaakt. Dit geldt niet alleen voor de vorm van bijvoorbeeld de grafsteen of het urnament, maar ook over het lettertype van de tekst en eventuele andere ornamenten.