Grafmonumenten en Gedenkstenen

Grafmonumenten en gedenkstenen zijn waardevolle herinneringen aan dierbaren. Je wilt de persoon blijvend en persoonlijk gedenken door een mooi natuursteen grafmonument. Van Dalen Natuursteen is een vak bedrijf dat zo goed mogelijk uw grafmonument of gedenksteen vervaardigd in de eigen steenhouwerij. Het geven van goed advies over natuursteen grafmonumenten en gedenkstenen is voor Van Dalen Natuursteen zeer belangrijk. Daarbij luisteren de gedreven medewerkers van Van Dalen Natuursteen goed naar uw wensen en denken graag met u mee.

grafmonumenten

Jurgen van Dalen: “Van Dalen Natuursteen is een begrip in de regio voor unieke grafmonumenten en persoonlijk contact. Dat willen wij graag zo houden.”

Meer weten?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Natuursteen grafmonumenten en gedenkstenen worden al eeuwen voorzien van teksten. Tegenwoordig zijn de teksten vaak persoonlijk en bijzonder, waar het vroeger gewoon de naam, geboortedatum en overlijdensdatum waren. Ook de natuursteen grafmonumenten en gedenkstenen zien er eigentijdser uit. Het gebruik van aluminium en glas of beeltenissen van de dierbare is intussen gewoon. Ornamenten, zoals graflantaarns en vazen, zijn mooie aanvullingen op het grafmonument.

Staande Gedenkstenen

Zerken/dubbele

zerken

Ruwe vormen

ruwe grafstenen

Urnenmonumenten

urnmonumenten
grafstenen goes

Verschillende soorten grafstenen

Bij Van Dalen Natuursteen worden zowel traditionele als eigentijdse grafmonumenten vervaardigd. Er is ook een ruime keuze aan soorten gedenkstenen en grafornamenten. Van Dalen Natuursteen adviseert de familie graag bij de keuze van het natuursteen grafmonument of de gedenksteen. Soms heeft de familie al een idee en soms helemaal niet. Alles kan bij Van Dalen Natuursteen, mits het technisch uitvoerbaar is en het grafmonument of de gedenksteen voldoet aan de regels van de betreffende begraafplaats.

Jurgen van Dalen: “Gedenkstenen zijn er in allerlei formaten en soorten van staande stenen tot liggende stenen of een combinatie van die twee. Hier in Zeeland plaatsen we ook veel dubbele graven. We proberen zo mooi mogelijk materiaal te leveren, de zaak goed af te werken en aandacht te besteden aan het plaatsen met een goede fundering.”

In Zeeland worden veelal de volgende grafmonumenten en gedenkstenen vervaardigd.

grafmonument
grafsteen staand

Staande gedenkstenen

Gedenkstenen die verticaal worden geplaatst heten staande gedenkstenen. Vaak worden staande natuursteen gedenkstenen op een sokkel geplaatst en bieden de ruimte om voor de gedenksteen een tuintje of een bed met steentjes in te richten. Dit kan met of zonder borderrand van natuursteen. De nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om het liggend gedeelte volledig met natuursteen te bekleden.

Zerken/dubbele grafmonumenten

Een zerk is een liggende natuursteen gedenksteen die het gehele graf bedekt. Zerken zijn in allerlei natuursteen soorten te maken. Vaak zit er ook een soort plint onder de zerk. Een steenhouwer noemt dat een roef. Een zerk kan ook licht schuin geplaatst worden, dan blijft er geen water op de gedenksteen staan en zijn de letters beter leesbaar.

Wanneer twee dierbaren naast elkaar begraven worden, worden dubbele grafmonumenten of gedenkstenen toegepast. Meestal wordt de gedenksteen uitgezocht wanneer de eerste persoon komt te overlijden. Ook voor dubbele gedenkstenen zijn er veel mogelijkheden in de uitvoering. Elk grafmonument is een persoonlijke herinnering aan de dierbaren. Het graf kan net als bij een enkel graf voorzien zijn van banden, met daarbinnen een gedeeltelijke afdekking. Of er wordt door de nabestaanden voor gekozen om het graf toch geheel van een dekplaat te voorzien.

grafzerken

grafzerken
ruwe grafsteen

Ruwe vormen/zwerfkeien

De benaming zegt het eigenlijk al: ruwe vormen. Eigenlijk kan elke denkbare vorm. Je kan kiezen voor een natuursteen soort die in de natuur al ruw is. Ook kun je kiezen voor een gladdere natuursteen en deze ruw laten afwerken. Een zwerfkei wordt meestal op het graf geplaatst in zijn natuurlijke vorm. De naam van de dierbare wordt er dan wel in gegraveerd.

Urnenmonumenten

Dierbaren worden steeds vaker gecremeerd. Toch wil de familie een gedenkplaats met gedenksteen hebben. Voor een asurn is een urnenmonument te maken buiten op de begraafplaats. Er wordt dan een afdeksteen of een monumentje dat bovenop een keldertje geplaatst wordt. In dat keldertje kan de asurn geplaatst worden.

gedenksteen

Jurgen van Dalen: “Vooral van fundering hebben veel klanten geen idee. Ik leg altijd uit dat we dat met kunststof palen van 180 cm doen. Het is hier kleigrond. Je bent daarom als bedrijf wel verplicht fundering aan te brengen, anders gaan gedenkstenen voorover hellen of verzakken met alle risico’s van dien.”

Meer weten?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

grafsteen werkplaats

Gedenkstenen uit onze eigen steenhouwerij

Onze werkplaats ligt naast de showroom. Je kunt daarom zien hoe een hoe een natuursteen grafmonument tot stand komt.

Jurgen van Dalen: “Ik ben met de steenhouwerij opgegroeid. Ik vind het nog steeds een mooi vak om in de steen bezig te zijn. Het is prachtig om te zien, dat je van een stuk ruwe grijze steen een sieraad kunt maken.”