Ruime keuze in smaakvolle urnamenten

Urnamenten zijn een gedenktekens die worden geplaatst op een urnengraf of in een colombarium; een urnenmuur. Er zijn tal van verschillende modellen en mogelijkheden voor urnamenten, net zoals bij grafstenen of zerken het geval is. De keuze voor een urnament is zeer persoonlijk. Het is veelal een afspiegeling van de overledene of van u als nabestaande. Het is dan ook belangrijk dat u goed aangeeft wat uw wensen zijn, zodat de medewerker van de steenhouwerij daar zoveel mogelijk rekening mee kan houden. Natuurlijk gebeurt het ontwerpen en het maken van een urnament altijd in overleg.

Een urnament op een urnengraf

Na een crematie kunnen er verschillende asbestemmingen zijn. Het kan zijn dat de overledene de wens heeft gehad om te worden uitgestrooid. In dat geval kan een gedenkdeken worden geplaatst op een plek die voor de overledene belangrijk was. Het kan ook zijn dat er is gekozen om de urn te begraven. Op het crematorium en tegenwoordig ook op een aantal grotere begraafplaatsen, zijn er urnenbegraafplaatsen. De urn met de as van de overledene wordt begraven en op het graf wordt een urnament geplaatst. Dit kan in de vorm van een meer traditionele grafsteen, maar er wordt ook vaak gekozen voor een alternatief, zoals een urnament met eronder een natuurstenen zuiltje en erboven een gedenkteken. Op het gedenkteken kan tekst worden geplaatst, net zoals dat bij een grafsteen het geval is. Denk bijvoorbeeld aan de naam van de overledene en zijn of haar geboorte- en sterfdatum.

gedenksteen goes

Een urnament in een colombarium

De meeste crematoria hebben een colombarium: een wand of muur met nissen, waarin de urnen geplaatst kunnen worden. In veel gevallen wordt gekozen voor een sierurn, die in het columbarium wordt geplaatst, eventueel met een plaatje waarop de naam van de overledene staat gegraveerd. Het is ook mogelijk om naast een sierurn, te kiezen voor een urnament met daarop de naam van de overledene, zijn of haar geboorte- en sterfdatum en wellicht nog een passende spreuk of een liefdevolle herinnering. Als u kiest voor een urnament binnen het colombarium, is het verstandig om eerst te kijken wat de afmetingen van de nis zijn, waarin de urn wordt geplaatst.

Regels van het crematorium

Net zoals bij een begraafplaats het geval is, hebben ook crematoria regels waaraan u zich als nabestaande dient te houden. In de meeste gevallen zijn er ook regels voor de urnamenten. Hoewel het crematoria vaak zo veel mogelijk aan uw wensen voor een gedenkteken zal willen toekomen, hebben zij ook rekening te houden met beleid. Daarom is het raadzaam om, als u een concreet idee heeft voor een meer bijzonder urnament, eerst te informeren of het urnament in die vorm ook geplaatst mag worden. Een tweede stap is het overleg met een medewerker van de steenhouwerij. Ook deze zal zoveel mogelijk rekening willen houden met uw wensen, maar zal u daarnaast goed kunnen adviseren over wat mogelijk is als u kiest voor een natuurstenen urnament. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte die u heeft voor de tekst, het lettertype en het ontwerp zelf. De medewerker zal met u samen kijken hoe er zo goed mogelijk aan uw specifieke wensen kan worden voldaan.