Waarom mag je een zuur middel niet gebruiken op natuursteen?

Sommige natuursteensoorten kalksteen en marmer en ook sommige migmatieten reageren op zuren en lossen daardoor op.  Andere natuursteensoorten zoals granieten kunnen er juist buitengewoon goed tegen. Het probleem is vaak dat men als leek niet precies weet welke natuur steensoort men heeft. Waardoor er dus kostbare fouten gemaakt kunnen worden.

Gewone schoonmaakmiddelen zijn vaak sterk zuur

De gangbare schoonmaakmiddelen die in huis gebruikt worden zijn in pure vorm nogal zuurhoudend. In verdunde vorm valt het allemaal wel mee maar bij glanzende marmers en kalksteen is het toch uitkijken geblazen. Men spreekt van PH7 als een middel neutraal is. Dan kan een middel weinig kwaad op natuursteen doen. Wilt u zekerheid neem dan een middel dat speciaal voor natuursteen gemaakt is. Dan staat het erop dat het voor marmer en kalksteen geschikt is.

Wat gebeurt er met de steen met een zuur

De steensoort verliest door inwerking van zuur zijn glans en wordt dus dof. Wat veel mensen niet weten is dat een groot aantal voedingsmiddelen ook licht tot sterk zuurhoudende zijn en dus de glans laag van een marmer of kalksteen kunnen aantasten. En helaas ja hardsteen is een kalkhoudend product en dat is marmer ook. Die moet je dus goed in het vet houden wil je dat verlies van de glans laag voorkomen. Zuurhoudende voedingsmiddelen zijn vruchtensappen, maar ook veel frisdranken in combinatie met koolzuur kunnen sterk inwerken op de kalkhoudende natuursteen.

Zuurbestendige steensoorten

Je kunt natuurlijk ook een zuurbestendige steensoort kiezen die daar allemaal geen last van heeft zoals de granieten. Sommige rode granieten zijn zelfs dermate zuurbestendig dat ze in zeer agressieve hoogovenprocessen gebruikt worden als opvang bak en dergelijke. Het is allemaal een kwestie van kiezen.