Jurgen van Dalen grafstenen Zierikzee komen vanuit het natuursteenbedrijf in Goes dat u daar achter de molen in Goes kunt vinden. In Oosterland hebben we een tweede showroom aan de Abeelenstraat 1. Zierikzee maakt onderdeel uit van de Gemeente Schouwen Duiveland
Op een groot aantal begraafplaatsen in de Gemeente Schouwen-Duiveland komen we en plaatsen we grafstenen. Natuurlijk komen we ook in Zierikzee en dat al heel lang. Opa van Dalen startte het bedrijf en nu zit de derde generatie Jurgen van Dalen in het bedrijf. Op de site staat “het is nog steeds een mooi vak om van een stuk grijze steen een sieraad te maken.” In die uitspraak kunnen we ons goed vinden. Bij het plaatsen van de gedenkstenen proberen we vakwerk te leveren en de zaken netjes af te werken en af te handelen. Voor ons is het een specifiek specialisme dat we al generaties lang uitoefenen.
Bij ons staat een grafmonument altijd op een fundatie, zodat het na vele jaren ook recht blijft staan en daarmee stevig verankerd is in de Zeeuwse grond. Er zijn maar weinig vragen die wij in de loop der tijden niet langs hebben zien komen rond het onderwerp gedenksteen. Maak een afspraak met ons om u voor te lichten over wat uw mogelijkheden zijn.
Begraafplaatsen in de Gemeente Schouwen Duiveland:
Alle kernen van de Gemeente Schouwen Duiveland beschikken over dezelfde verordening waarin bepaald wordt wat er kan en mag op de begraafplaats. Dat geldt ook voor de drie begraafplaatsen in Zierikzee die onder de gemeenteverordening van Schouwen-Duiveland vallen.
De folder van de gemeente vindt u op internet onder het trefwoord begraven en bijzetten in de gemeente Schouwen Duiveland. Ook de kosten zijn voor de gehele gemeente hetzelfde en staan in het folder vermeld. Bij alle begraafplaatsen kunt u direct voor twee personen een graf bestellen. In het geval van naast elkaar begraven gaat het om twee naast elkaar liggende graven.
Hierna volgen de begraafplaatsen van Zierikzee.
Joodse Begraafplaats Grachtenweg Zierikzee
Rooms katholieke Begraafplaats Sint Barbara Grachtweg Zierikzee
In januari 1878 is men begonnen met het aanleggen van deze Katholieke begraafplaats door het aankopen van een hectare Moesland aan de Grachtenweg. Uiteraard was dat in de hoofdzakelijke Protestante omgeving wel iets wat de gemoederen aardig in beweging bracht. In 1881 was de toestand ver verbeterd door het werk en de komst van de nonnen in het zieken- en oude van dagen huis het St Cornelia Liefdeshuis. Zodat het kerkbestuur het er maar weer eens op waagde de aanleg van de begraafplaats op te starten. In 1881 werd de begraafplaats ook in gebruik genomen. En het moet gezegd worden de inwijding werd ook door veel protestante burgers bijgewoond. Barbara is een heilige die tegen beter weten in aan haar geloof vasthield en dat met de dood moest bekopen.
Vanaf 2001 is men gaan renoveren met als uitgangspunt dat er een waardig geheel zou ontstaan. In 2004 is de geheel gerenoveerde begraafplaats na veel inspraak van de parochianen weer opnieuw in gebruik genomen. Een aantal van hen heeft zelfs bomen voor de herinrichting geschonken. Het graf van de schenkster van het Barbara beeld en stichtster van de Cornelia stichting is nog steeds aanwezig en te bezoeken.
Algemene Begraafplaats Stapelshofweg Zierikzee
Op deze begraafplaats worden 2 personen boven elkaar begraven. Bij de rest van de begraafplaatsen is dat naast elkaar. U heeft dus de mogelijkheid van een grafmonument voor een enkel graf waarbij twee namen op de gedenksteen komen te staan. Deze begraafplaats beschikt ook over een urnenmuur.
In 1812 verbood een wet het begraven in de kerk begraven. Toen besloot men tot het aanleggen van een algemene begraafplaats. De Fransen verloren en de eis niet meer in kerken te begraven werd ingetrokken. Dat was niet van lange duur in 1829 werd het opnieuw verboden, zodat men toch besloot een begraafplaats in te richten. Analoog aan de indeling op het kerkhof rond de kerk werd ook hier besloten in vijf rangen de mogelijkheid tot begraven te bieden. De eerste rang was bij de ingang van de begraafplaats. De hervormde gemeente werd voor de inkomsten derving schadeloos gesteld, wat tot 1925 volgehouden werd. De eerste die er begraven werd is Jan Wessels de kleermaker beter bekend als Jan Snuif. Dat was in 1829. Tegelijk zijn er een aantal familie grafkelders gebouwd en na de brand in de Grote Kerk in 1832 zijn een aantal overledenen overgebracht naar de nieuwe begraafplaats. Door ruiming na vervallen grafrechten, is er weer voldoende plaats gecreëerd voor nieuwe graven
De overige kernen van de gemeente Schouwen Duiveland zijn:
Algemene Begraafplaats Nieuwstraat Oosterlande
Nieuwe Algemene Begraafplaats Molenweg Bruinisse
Op deze begraafplaats worden 2 personen boven elkaar begraven. Bij de rest van de begraafplaatsen is dat naast elkaar. U heeft dus de mogelijkheid van een grafmonument voor een enkel graf waarbij twee namen op de gedenksteen komen te staan
Oude de Algemene Begraafplaats Dorpsweg Bruinisse
Op deze begraafplaats worden 2 personen boven elkaar begraven. Bij de rest van de begraafplaatsen is dat naast elkaar. U heeft dus de mogelijkheid van een grafmonument voor een enkel graf waarbij twee namen op de gedenksteen komen te staan
Algemene Begraafplaats Hoge Burgh Leliendaleweg Burg. Haamstede
Nieuwe gedeelte Op deze begraafplaats worden 2 personen boven elkaar begraven. Bij de rest van de begraafplaatsen is dat naast elkaar. U heeft dus de mogelijkheid van een grafmonument voor een enkel graf waarbij twee namen op de gedenksteen komen te staan
Algemene Begraafplaats Vredehof Oude Lagezoom Burg. Haamstede
Op deze begraafplaats worden 2 personen boven elkaar begraven. Bij de rest van de begraafplaatsen is dat naast elkaar. U heeft dus de mogelijkheid van een grafmonument voor een enkel graf waarbij twee namen op de gedenksteen komen te staan. Deze begraafplaats beschikt ook over een urnenmuur
- Oude Algemene Begraafplaats Hogeweg Ellemeet
- Nieuwe Algemene Begraafplaats Weelweg Ellemeet
- Oude Begraafplaats Elkerzeeseweg Elkerzee
- Algemene Begraafplaats Oude weg Kerkwerve
- Algemene Begraafplaats Heereweg Noordgouwe
- Algemene Begraafplaats Burgemeester van Veenstraat Nieuwerkerk
- Algemene Begraafplaats Muyweg Nieuwerkerk
- Algemene Begraafplaats Wellandweg Noordwelle
- Algemene Begraafplaats Phoenixstaat Ouwerkerk
- Algemene Begraafplaats Oude Moolweg Renesse
- Algemene Begraafplaats Lage weg Sirjandsland
- Algemene Begraafplaats Kapelleweg Scharendijke
- Algemene Begraafplaats Dijkweg Seerooskerke
Rooms katholieke begraafplaats St Barbara Zierikzee
Deze valt buiten de gemeente verordening
Joodse begraafplaats Zierikzee
Deze valt buiten de gemeente verordening
Meer over Zierikzee in de gemeente Schouwen-Duivenland
Zierikzee is een stad in de gemeente Schouwen-Duiveland met circa 11.000 inwoners de grootste stad in de gemeente. Het is daardoor ook de hoofdplaats.
Al vanaf 976 komt de naam Creka het latere Zierikzee voor in een oorkonde van de Sint Baafs abdij. In 1248 kreeg de stad stadsrechten van graaf Willem II van Holland en was toen al bekend onder de naam Zierikzee. Strategisch was de stad belangrijk en er is diverse keren geprobeerd de stad te bezetten vooral door Vlaamse troepen. De stad heeft een lange traditie van stadsbranden.
De stad Zierikzee leefde van zout productie een zeer belangrijk product in de Middeleeuwen om producten zoals kaas, groentes en vlees te kunnen conserveren en bewaren.
Na 1997 hield de gemeente op als zelfstandige gemeente te bestaan en werd het hoofdonderdeel van de Gemeente Schouwen-Duiveland. Het moderne stadhuis als centrum daarvan staat in Zierikzee.
De stad beschikt nog over een aantal klassieke stadspoorten. De Sint Lievensmonstertoren, de dikke toren in de volksmond is met zijn 62 meter overal vandaan goed te zien in de stad.