Een zwerfkei als gedenkteken

Het kan zijn dat u geen traditionele grafsteen op uw graf of op de laatste rustplaats van uw nabestaande wilt hebben, een zwerfkei is dan een smaakvol alternatief. Een zwerfkei kan op een graf geplaatst worden als alternatief voor een steen of zerk, maar is ook heel geschikt als gedenkteken boven een urnengraf. De afmetingen van de keien verschillen, dus u heeft een ruime keuze in een kleinere en grotere modellen. Het uitzoeken, laten graveren en laten plaatsen van een grafsteen of zerk kan een zeer kostbare aangelegenheid zijn. In veel gevallen zijn dit kosten waar u als nabestaande niet of niet geheel hebt gerekend. Een zwerfkei kan dan een passend alternatief zijn.

Natuurlijk gedenkteken de zwerfkei

Een zwerfkei is een natuurlijk gedenkteken. Vaak wordt er niets aan de vorm veranderd, zoals dat wel met een grafsteen het geval is. Daarvan kunnen verschillende vormen worden gehouwen. Op de kei kunt u natuurlijk kiezen voor een gravure. Let daarbij wel op de grootte van de kei en op de verhoudingen met de tekst en het lettertype. Het verdient de aanbeveling om de tekst op een zeer kleine kei, ook beperkt te houden. U kunt er dan voor kiezen om alleen de naam van de overledene in de kei te laten zetten. Wilt u toch meer tekst, dan kunt kiezen voor een plaatje. Hierop wordt de tekst gegraveerd in een kleiner lettertype. In overleg met de steenhouwer komt u vaak tot een prachtige oplossing, die recht doet aan uw wensen. Het kan handig zijn om alvast wat voorbeelden te verzamelen van lettertypen en tekst die u aanspreken en deze aan een medewerker van de steenhouwerij te laten zien. Hij kan u dan vertellen wat mogelijk is.

ruwe steen
gedenksteen goes

Bijplaatsen op een graf

Het kan zijn dat u een overleden familielid wilt laten bijplaatsen in een particulier graf. U kunt er dan voor kiezen om de grafsteen of zerk die al op het graf is geplaatst, aan te vullen met informatie over de overledene die wordt bijgeplaatst. Dit betekent dat de grafsteen tijdelijk van het graf wordt gehaald om de tekst aan te vullen. Ook is het mogelijk om een zwerfkei op het graf te plaatsen, met daarop de naam van de overledene. Dit kan een goed alternatief zijn als u de reeds geplaatste grafsteen of zerk liever in tact wilt laten, of dat u toch de voorkeur geeft aan een apart gedenkdeken voor de overledene die wordt bijgeplaatst.

Een zwerfkei als tijdelijk gedenkteken

Tussen de begrafenis en het plaatsen van het uiteindelijke gedenkteken kan enkele maanden zitten. Wilt u liever niet dat het graf van uw dierbare in die periode geen gedenkteken bevat, dan kunt u ervoor kiezen om een tijdelijk gedenkteken te plaatsen. Dit kan een plaatje met een gravure zijn, maar het kan ook heel goed een zwerfkei zijn. De kei kunt u, als de uiteindelijke steen of zerk is geplaatst, op het graf laten staan. U kunt er ook voor kiezen om de zwerfkei dan mee naar huis te nemen, als bijzonder en persoonlijk aandenken aan uw dierbare.